sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Uunikurpitsaa kanan kera

Tutustuimme myskikurpitsaan jo viime vuonna, ja ihastuttiin heti sen pehmeän makeaan makuun. Pelkkä sosekeitto - niin herkullista kun se onkin - alkoi kuitenkin jossain vaiheessa kaivata vaihtoehtoa. Niinpä syntyi uunissa valmistettava kana-kurpitsavuoka. Täydellinen viileillä keleillä ja talvipakkasilla nautittuna. Mikään supernopea kamat-suoraan-kaupasta-uuniin-ruoka tämä ei ole, jos haluaa marinoida kanan itse, mutta toki sen voi ohittaa pintamaustamalla tai ostamalla valmiiksi marinoitua kanaa.

Uunikurpitsakanavuoasta riittää ruokaa isommallekin porukalle.
Uunikurpitsaa kanan kera
Kanan marinadi
noin 1-1,5 dl omenasiideriä
2-3 rkl oliiviöljyä
(savu)paprikajauhetta
suolaa
pippuria
kuivattua salviaa
kuivattua rosmariinia
ripaus chiliä
ripaus mango-currya
pippurisekoitusta
rkl hunajaa

Sekoita mausteet ja nesteet keskenään varovasti; lisää ensin vähän ja maistele, miltä maistuu. Lisäile aineksia, kunnes maku on mieleinen.

Kasta jokainen kanapala marinadissa ja laita kulhoon. Kaada loppu marinadi kanojen päälle.

Laita jääkaappiin marinoitumaan, itse annoin olla parisen tuntia. Kana alkaa raakakypsyä prosessin aikana, joten elä säikähdä, jos kana muuttuu vaaleaksi.

Nosta kanat lämpimään samaan aikaan, kun alat valmistella kasviksia.

Kasvikset
1 keskikokoinen myskikurpitsa
2 keskikokoista kesäkurpitsaa
2-3 isoa porkkanaa
luraus (noin vajaa 1/2 dl) ekstraneitsytoliiviöljyä
ripaus (savu)paprikajauhetta
ripaus pippurisekoitusta
sopivasti suolaa
ripaus kuivattua salviaa
lorautus (noin 1/2 dl) omenasiideriä
käyttämääsi paistorasvaa/öljyä
yksikyntinen valkosipuli

Kuori myskikurpitsa; halkaise kurpitsa vaakasuunnassa puoliksi ja viillä kuori pois. Kaavi siemenet pois.

Siivuta myskikurpitsa, ja pilko se noin sentin kokoisiksi paloiksi (tai jotain siihen suuntaan, se nyt niin tarkkaa ole).

Pese kesäkurpitsa hyvin, halkaise pituussuunnassa kahtia ja siivuta.

Kuori porkkana ja siivuta.

Kippaa kaikki isoon uunivuokaan.

Yhdistä mausteet, öljy ja siideri keskenään, ja kaada vuokaan kasvisten päälle. Levitä mausteseos käsin niin, että sitä on kaikissa kasviksissa.

Laita kasvikset uuniin, ja anna olla noin 20 minuuttia.

Tee sillä aikaa rasva-valkosipuliseos; sekoita paistorasvasi (itselläni Floran kokin salaisuutta tällä kerralla) joukkoon ohueksi viipaloitu valkosipuli, ja anna maustua pöydällä kasvisten esipaistoajan.

Kun kasvikset ovat olleet uunissa 20 minuuttia, paista kanat. Tai paistaa on väärä sana, koska kanat on tarkoitus vain käyttää pannulla paistopinnan aikaansaamiseksi, eli sisältä pihvit ovat vielä täysin raakoja. Kippaa pannulle tekemäsi rasva-valkosipuliseos ja paista kanoja molemmin puolin niin, että pihvit saavat kauniin värin.

Nosta kasvikset uunista ja asettele kanat niiden päälle.

Laita ruoka uuniin vielä noin kymmeneksi minuutiksi; loppuaika riippuu täysin kanojen paksuudesta ja siitä, miten paljon ne ehtivät kypsyä pannulla ollessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti