maanantai 26. maaliskuuta 2012

Tupari-valmistujais-menu, osa 3: piirakat

Viimeisenä tupari-valmistujaisten tarjottavista mainittakoon sitruuna- ja appelsiinipiirakat. Taisivat olla maistuvaisia, kun usiampikin vieras on jo halunnut kyseisen reseptin itselleen. :)

Sitruunapiirakan ohjeeseen törmäsin alunperin täällä. Olen kuitenkin muutellut ohjetta jonkin verran, en paljoa, mutta vähän. Ja sitruunapiirakan kohdalla eritoten olen sitä mieltä, että mikäli pohjaankin vielä laittaa sitruunankuorta, alkaa ainakin oma naamataulu näyttämäänkin sitruunalta piirakan syömisen jälkeen...

Appelsiinipiirakka on maultaan vähän lempeämpi kuin sitruunainen ystävänsä.


Appelsiinipiirakka

Pohja:
n. 3 dl (puolikarkeita) vehnäjauhoja
n. 0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl vanilijasokeria
100 g voita
1 keltuainen

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Nypi aineet sekaisin kulhossa.

Painele taikina voideltuun piirasvuokaan. Laita taikinan päälle leivinpaperi, ja kaada siihen pussillinen kuivaherneitä. Herneiden idea on siis pitää taikina muodossaan, muuten saattaa olla reunatonta ja pohjamuhkuraista piirakkaa. (Kun tämän ois miulle jo muutama vuosi sitten joku kertonut, niin ei ois tarvinnut ehkä ihan niin montaa lähes reunatonta ja julmetusti kupruilevaa piirakkaa syökästä... ;) )

Laita pohja uuniin ja anna olla noin 15 minuuttia. Tässä välissä ehtii hyvin tekemään täytteen.

Ota leivinpaperi ja herneet pois pohjan päältä(ja laita ne johonkin kippaan/pussiin seuraavaa käyttökertaa odottamaan).


Täyte:
3 appelsiinia
4 kanamunaa
3,5 dl tomusokeria
4 tl vanilijasokeria
1,5 dl vispikermaa


Raasta appelsiinien kuori, halkaise sen jälkeen kahtia ja puserra mehut ulos.

Vatkaa kanamunat ja sokerit vaahdoksi tiukaksi vaahdoksi kahdeksikko-säännön muistaen(eli siis vaahto on valmista, kun siihen saa valutettua kasin siten, että se pysyy siinä hetken).

Lisää joukkoon mehu ja kuoriraaste ja sevauta ne vaahson joukkoon.

Lisää kerma. Vahtkaa vielä hetki, jotta kermakin ehtii vähän kuohkeuttaa täytettä.

Kaada valmis täyte pohjan päälle. Varovasti kannattaa laittaa, sillä ainakin omat piirakkavuokani tulivat ääriään myöten(ja sitten yhtään liiottelematta) täyteen.

Laita piirakka uunin keskitasolle ja paistele noin 45 minuuttia, välillä tarkistaen, ettei piiras pala. Itsellä appelsiini innostui uunista, ja alkoi näyttää kovasti tummumisen merkkejä - laskin siis parinkymmenen minuutin jälkeen lämpöä 150 asteeseen, ja käänsin viimeisen 10 minuutin ajaksi uunin alalämmölle. En tosin ole varma, johtuiko tämä uunistamme vai mistä, mutta varovaisuus kannattaa sen kohdalla...

Anna piirakan jäähtyä kunnolla, mieluiten seuraavaan päivään. Maut pääsevät oikeuksiinsa parhaiten, kun piirakka on jääkaappikylmää.

Koristele halutessasi esimerkiksi kiiviviipaleilla ja tummalla suklaalla.

Vinkki! Piirakasta saat myös sitruunaisen vaihtamalla appelsiinit sitruunoihin. Lisää tällöin kuitenkin 1 tl vanilijasokeria täytteen määrään, koska sitruuna on melko kirpiää.. Lisäksi, jos suinkin omistat yleiskoneen, suosittelen periaatteessa tekemään täytteen siinä. Ei muuten, mutta tuo tomusokeri-kanamunavaahto on miellyttävämpi laittaa koneeseen hurisemaan, koska se ei synny ihan muutamassa sekunnissa...

Sitruunapiirakka puolestaan yllättää kirpeydellään, mutta on silti raikas.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti