tiistai 17. tammikuuta 2012

Jauhelihakeitto

Pankkitiliä vilkuillessa tuli mieleen, ettei ehkä olisi pahaksi jos vähän koettaisi nyt pihistellä, kun on eräs reissukin ensi kuun alussa tiedossa. Lisäksi olen viime aikoina herännyt huomaamaan, että osaan kyllä tehdä niin sanottuja ei-niin-perus-ruokia, mutta esimerkiksi juuri jauhelihakeittoa en ole koskaan ennen tehnyt itse. Kai sitä jotenkin omilleen muuttaessa ajatteli, että nyt kokeilen ja teen sellaisiakin ruokia, joita kotona ei pahemmin harrastettu - ja vaihe jäi päälle. Nyt kuitenkin teimme jauhelihakeiton, ja täytyy todeta, että sen täytyy kyllä lisätä (kuvitteelliseen) luetteloon nimeltä "näitä tehdään jatkossakin".

Keiton tekoon käytin 3 litran kattilaa, ja siitä riittää kahdelle kahdeksi päiväksi. Riittää siis neljälle, eikä annosten tarvitse olla mitään pieniä piiperryksiä.
 



Jauhelihakeitto:
400g jauhelihaa
paketti keittojuureksia
1 punasipuli ja 1 keltasipuli(voi laittaa myös molemmat sipulit samaa lajia halutessaan)
8 keskikokoista perunaa
kasvisliemikuutio
noin 1,5 l vettä
1 rkl voita(tai rypsiöljyvalmistetta tms.) paistamiseen
n. 10 kpl kokonaisia maustepippureita
suolaa maun mukaan
1/4 tl kanelia
1 tl siirappia
1 tl paprikajauhetta
(1 tl thai sweet chili -kastiketta)
(1-2 rkl aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa)


Silppua sipulit pieniksi paloiksi. Laita paistinpannuun voi ja heitä sipulit kuullottumaan(pehmentää makua kun ei heitä suoraan keiton joukkoon, ja voista tulee mukavasti makua).

Laita vesi kiehumaan, ja heitä joukkoon kasvisliemikuutio ja mausteet(ja thai sweet chili -kastike).

Pilko keittojuurekset. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon tässä vaiheessa jo kuullottuneet sipulit ja keittojuurekset.

Kuori ja lohko perunat, jonka jälkeen lisää ne muiden aineiden seuraksi kattilaan. Tässä kohtaa on hyvä varmistaa, että vesimäärä on sopiva: perunoiden tulee peittyä veteen juuri ja juuri.

Paista jauheliha. Lisää halutessasi joukkoon tuorejuusto ja anna sulaa pannulla. Lisää jauheliha keiton joukkoon, ja sekoita.

Anna keiton kypsyä rauhassa(levy 3-4[asteikko 1-6]) siihen saakka, kun perunat ovat kypsiä, eli noin puoli tuntia. Sekoita välillä.

Tarkasta maku ja perunoiden kypsyys. Jos kaikki on kunnossa, ei muuta kuin keitto tarjolle ja syöjät pöytään. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti