keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Syötävän hyvä kirja

Olen taas löytänyt lukemisen riemun - jostain syystä en ole avannut muita kuin koulukirjoja piiiitkiin aikoihin, vaikka aikaakin ois saattanut olla.

Elizabeth Gilbertin "Eat, pray, love" (Seven, 2010) kuitenkin imaisi mukaansa samantien. Eka osa ainakin. Toisen kanssa mulla on ollut vähän vaikeuksia, kolmanteen en oo vielä päässyt. (Kirja siis koostuu kolmesta eri osasta: Italia, Intia ja Indonesia.)

Ensimmäinen osa vie mennessään, sen suorastaan ahmii läpi.

Mutta miten voisi vastustaa ahmimasta kirjaa, jonka sivuilta saa lukea muun muassa tällaista:

"Ensimmäinen ateria, jonka söin Roomassa ei ollut mitenkään kummoinen. Ihan vain kotitekoista pastaa (spaghetti carbonaraa), jonka kylkeen tilasin ruskistettua pinaattia ja valkosipulia. - - - Lisäksi söin myös artisokan, ihan vain kokeen vuoksi; roomalaiset ovat hirvittävän ylpeitä artisokastaan. Lisäksi tarjoilija toi minulle maksutta yllätysbonuslisäkkeen - annoksen paistettuja parsakaalin nuppuja, joiden keskellä oli nokare pehmeää juustoa. - - - Spagetin jälkeen kokeilin vasikkaa. Ai niin, join myös pullollisen talon punaviiniä, ihan yksin. Ja söin lämmintä leipää oliiviöljyllä ja suolalla. Jälkiruuaksi otin tiramisua." (Gilbert 2010, 48-49.)

"Voi pyhä jysäys! Ohutta, taikinaista, vahvaa, sitkeää, suloisen herkullisen suolaista paratiisipizzaa. Päällä on makeaa tomaattikastiketta, joka kuohuu poreilevana ja kermaisena ja sulattaa tuorean puhvelinmaitomozzarellan, ja keskellä lepää yksi basilikan oksa, joka ottaa haltuun koko hoidon, niin että kokonaisuus aivan säteilee yrttimäisyyttään - - -." (Gilbert 2010, 181.)

Vesi herahtaa kielelle jo pelkästään noiden ruokakuvausten takia. Lisäksi pidän kirjassa siitä, että päähenkilö tutustuu kulinaristen ilojen lisäksi italian kieleen. Liekö se miun mielestä niin kiva yksityiskohta henkilössä, koska olen itsekin opiskellut italiaa lukiossa, tosin heikoin tuloksin. Suunnilleen ainoat lauseet, joita osaan enää sanoa, ovat "Un brioche al formaggi e un cappuchino, grazie" ja "Io sono Sussu e io sono finlandese". Niillä ei kait turhan pitkälle pötkittäis?

Mutta tämän kannattaa lukea, mikäli kestää sen herkullisen kuvailun, jolla kirjan Italia-osiossa puhutaan ruoasta. ^_^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti